Blog

Goede voornemens voor ontspanning

The time to relax is when you don't have time for it - Sydney J. Harris

Geschreven op 05 januari 2016

Ik zie elke dag als een moment voor reflectie en voor een goed voornemen. Het nieuwe jaar heeft alleen iets extra's. Ik weet niet precies wat het is. Alsof er meer waarde aan zit. Er is een reden waarom zoveel mensen het nieuwe jaar kiezen om te stoppen met roken, meer te bewegen of af te slanken. Mijn voornemen voor het nieuwe jaar is het creëren van meer ontspan momenten. 

Na een half jaar te hebben gereisd en vooral van dag tot dag te hebben geleefd zonder planning, is een veelgestelde vraag: Moest je weer wennen om terug te zijn? Mijn antwoord was: "Eigenlijk niet". Tegen het einde van de vakantie was ik heel goed in staat om niks te doen, te luieren, geen doel te hebben en vooral te genieten van wat er is, te observeren en in het moment te leven. Toen ik weer terug was van de reis had ik volop energie om weer aan de slag te gaan. In de eerste week na terugkomst had ik al afspraken staan voor het opzetten van mijn eigen bedrijf. Een maand daarna had ik mijn eigen ruimte en voor ik het wist zat ik weer in de welbekende ratrace van het leven. 

Aan de ene kant heel fijn dat ik mezelf zo snel weer kan aanpassen aan het dagelijkse ritme. Aan de andere kant was dat nou juist niet de bedoeling. Meegaan in de hectiek. Doorgaan zonder pauze te nemen. Bij mij is het vaak alles of niets. Er is niet echt een tussenweg. Daarnaast zijn perfectionisme, niet kunnen delegeren en de rem niet kunnen vinden een regelrecht recept voor een burnout. Misschien niet nu, maar wel over een jaar. Dan kan ik zelf op zoek gaan naar een coach die me helpt mijn balans weer terug te vinden. 

De reis heeft me het inzicht gegeven dat ik het luieren en niets doen wel degelijk in me heb. Dat ik er zelfs heel goed in kan zijn :). Het is de kunst voor mij om dit terug te vinden. En ook nu ik terug ben vast te houden. Belangrijk hierbij is om hier niet in door te slaan en om een juiste balans te vinden. Juist wanneer je vindt dat je geen tijd hebt om te ontspannen, dan is het vaak juist het moment om te ontspannen.

Luieren op zich, daar is niets mis mee. Ik zie het als een moment om te resetten, je brein leeg te maken en weer nieuwe energie te krijgen. Het is nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Een retreat van Kilau of een ander retreat waarbij ontspanning centraal staat is daarvoor ideaal. Daarnaast kan je ook gedurende dag momenten creëren voor meer ontspanning.

Mijn voornemen is dan ook om meer ontspan momenten in te bouwen waarbij de volgende punten helpen:

- Focus voor 1 minuut op mijn ademhaling 
- Vaker rust momenten inlassen op de dag
- Een ommetje maken in de buitenlucht
- Niet alles hoeft perfect te zijn
- Durven los te laten en te delegeren
- Vakantie gevoel creëren (niet alleen op vakantie)

Wat helpt jou om meer ontspan momenten te creëren?

Reageer op dit bericht