Blog

De kracht van je ademhaling

Geschreven op 14 juni 2016

Ben jij je bewust van je ademhaling? En wat de ademhaling met je kan doen? Tot twee jaar geleden was ik me hier niet of nauwelijks bewust van.

Je ademhaling. Iets wat natuurlijk is. De ademhaling zorgt voor zuurstof. Zuurstof houdt ons in leven. Zonder ademhaling zou je hier niet zijn. Zou je deze blog niet kunnen lezen.

Een mens kan ongeveer 2 maanden zonder voedsel, 3 dagen zonder water, maar slechts 3 minuten zonder ademhaling. Deze cijfers zijn gemiddelden en zullen per individu, omstandigheden en omgeving verschillen. Waar het om gaat is dat de ademhaling belangrijk is. En dat de ademhaling je meer kan geven dan je ‘alleen’ van zuurstof voorzien.

Gek eigenlijk hoe weinig we daar bij stil staan. Misschien maar goed ook. Als we alleen maar met onze ademhaling bezig zijn krijgen we niks gedaan. Ons lichaam (autonome zenuwstelsel) zit bovendien zo slim in elkaar dat de ademhaling automatisch verloopt, zonder dat je erover hoeft na te denken.

Door bepaalde omstandigheden kan onze ademhaling echter oppervlakkig worden of snel. Je ademt heel hoog of juist te diep. De manier waarop je ademt heeft effect op hoe je je voelt. Op je gevoel van stress en vitaliteit. Een verkeerde ademhaling kan bovendien voor lichamelijke en fysieke klachten zorgen.

Tijdens de opleiding Holistisch Leefstijl Coaching (toen nog Vital Life Coaching), werd ik me bewust van wat de ademhaling met je kan doen. Wat de kracht is van je ademhaling. En hoeveel mensen er eigenlijk onnodig te snel of te hoog ademen, inclusief ik zelf.

Ik begon tijdens een autorit van 1,5 uur te oefenen met mijn ademhaling. Al snel merkte ik dat ik meer energie over had na zo’n rit. Ook was ik me minder aan het ergeren aan mensen op de weg, of het wachten voor een rood stoplicht. Of als ik in de rij stond bij de kassa. In plaats van me te irriteren aan de lange rij met wachtende mensen voor me, richtte ik mijn aandacht op mijn ademhaling.

Je kunt je ademhaling op verschillende manieren inzetten. Voor meer energie & vitaliteit, reductie van stress, bij het presenteren, betere sportprestaties, omgaan met gedachten, emoties, pijn, focus & concentratie, zang.

De erkenning van de kracht van de ademhaling is niet nieuw. Al eeuwen lang zijn er mensen bezig met de ademhaling en wordt de deze ingezet voor verschillende doeleinden. Meditatie, pranayama (adembeheersing) en tegenwoordig mindfulness. De ademhaling wordt hierbij voor verschillende doelen ingezet.

Anderhalve week geleden gaf ik een workshop ademhaling aan young professionals bij een IT organisatie. Bij een van de ademhalings testen die we deden viel het meteen op hoe verschillend de ademhaling bij mensen kan zijn. En hierdoor werden de verschillende ademhalingsoefeningen soms bij de een anders ontvangen dan bij de ander.

Als je met je ademhaling aan de slag wilt gaan, dan is het goed om te weten dat je je ademhaling niet van de een op andere dag kan veranderen. Het is ingesleten. Door te oefenen merk je dat je ademhaling na verloop van tijd verandert. Weet ook dat het veranderen van je ademhaling o.a. voor duizeligheid en hoofdpijn kan zorgen. Het is daarom ook handig om een specialist in te schakelen. Samen kun je kijken wat op dit moment de beste techniek(en) voor je is / zijn.

Een simpele oefening die je dagelijks zelf kan doen als je merkt dat je gestresst bent is de volgende:

Ga rechtop (onstspannen) op een stoel zitten. Beide voeten/schoenen raken de vloer. Sluit je ogen. Observeer je ademhaling. Je hoeft je ademhaling niet te veranderen. Het gaat puur om het observeren van de adembeweging in je lichaam. Na een minuut mag je je ogen wil openen.

Hoe voel je je nu?

Wil je meer weten over de kracht van je ademhaling? Een aantal maal per jaar verzorg ik workshop over de kracht van ademhaling voor particulieren. Zo geef ik morgen een workshop op Bink36. Daarnaast geef ik ook workshops binnen bedrijven.

 

Reageer op dit bericht