Blog

Naar wiens verwachtingen leef jij?

Geschreven op 15 juni 2017

Vanaf jongs af aan groei je op met verwachtingen. Verwachtingen die je zelf hebt, maar ook verwachtingen die anderen van jou hebben. Onbewust leef je vaak naar de verwachtingen van anderen. Niet per definitie slecht. Toch is het belangrijk om daar af en toe bij stil te staan. Verwachtingen kunnen je helpen. Ze kunnen je echter ook remmen in je eigen ontwikkeling. Naar wiens verwachtingen leef jij?

 

Onbewuste aanpassing
Je leeft in een vrij land. Je kunt het leven leiden zoals je wilt en de daarbij horende keuzes maken. Maar zijn het altijd jouw keuzes? 

Soms kom je na een tijd tot inzicht dat het leven dat je leidt wel erg bepaald is door de verwachtingen die anderen van ons hebben. Onbewust heb je je aangepast aan die verwachtingen.

Moment dat je vastloopt
Soms kom je daarachter als je zestig jaar bent, soms als je vijfentwintig bent. Vaak is het op een moment dat je vastloopt, dat je echt niet anders kan, dat je wel gedwongen wordt om erover na te denken. Bijvoorbeeld wanneer je met een burn-out thuis komt te zitten.

Pas dan besef je welke verwachtingen en de daarbij komende druk er op je rust. Vaak krijg je dit soort inzichten wanneer je langere tijd uit een bekende omgeving bent, wanneer je meer rust hebt of wanneer je met een coach of psycholoog aan je persoonlijke ontwikkeling werkt.

 

Belangrijke spelers bij de creatie van verwachtingen

1. Je ouders
2. Je docenten en onderwijs
3. Je leidinggevende en andere collega’s
4. Je vrienden
5. Je partner
6. Jezelf

 

1. Je ouders
In je opvoeding krijg je te maken met de eerste verwachtingen. Je ouders spelen hier doorgaans een belangrijke rol in. Je ouders spreken hun verwachtingen direct, maar soms ook indirect naar je uit. 

Ook al ben je jong, als kind voel je die verwachtingen haarfijn aan. Je ontwikkelt gedachten, gewoonten en gedrag die voldoen aan de verwachtingen van je ouders. Verwachtingen die je ouders hebben met betrekking tot school, carrière, normen en waarden hebben vaak een (in)directe invloed op de keuzes die je maakt.

 

2. Je docenten en onderwijs
Op school leer je al snel dat hoge cijfers goed zijn en lage cijfers fout. Wanneer de nadruk wordt gelegd op de resultaten en nauwelijks wordt stilgestaan bij het proces, krijg je onbewust mee dat het de resultaten zijn die tellen. 

Op die manier wordt de verwachting gecreëerd dat je moet blijven presteren en fouten vooral moet vermijden. Naast je ouders spelen docenten hierin een belangrijke rol.

Je schoolprestaties creëren ook bepaalde verwachtingen voor de toekomst, voor je carrière en je succes. Hoge cijfers op school worden doorgaans gerelateerd aan succes. Of dat ook werkelijk zo is, is nog maar de vraag. Wel zijn de verwachtingen al vroeg gezet.

3. Je leidinggevende en collega’s
Werk je in een omgeving waar overwerken de norm is en het normaal is dat je een 50-urige werkweek hebt, dan zul jij daar vaak vanzelf in meegaan. Onbewust voel je de verwachtingen en druk van je werkomgeving – doorwerken is belangrijk en staat voor succes – dus ga je daarin mee. 

Zeker als je leidinggevende ook regelmatig overwerkt, geen pauze neemt en alleen naar de prestaties kijkt, waarbij fouten maken niet getolereerd wordt. Voilà, je gaat mee in de verwachtingen van je leidinggevende en je andere collega’s.

 

4. Je vrienden
Vrienden zijn belangrijk voor je. Je wilt ze dan ook niet teleurstellen. Vrienden kunnen onbewust een bepaalde druk uitoefenen op hoe je leeft. Als je vrienden hetzelfde in elkaar steken als jij, dan is het makkelijk. Je hebt dan weinig last van de verwachtingen van je vrienden.

Soms verschil je van elkaar. Iemand met een sterkere wil en eigen mening kan op die manier onbewust druk op jou leggen. Die druk kan ervoor zorgen dat je met die persoon meegaat, terwijl je – als je diep van binnen kijkt – misschien wel heel iets anders wilt doen.

 

5. Je partner
Ook je partner kan invloed hebben op je keuzes. Je wilt je partner ook niet teleurstellen. Soms doe je daardoor dingen die niet bij je passen. 

Je wilt meegaan in de verwachtingen van je partner omdat je bang bent hem of haar anders kwijt te raken. Het kan ook zo zijn dat je zoveel van je partner houdt dat je in staat bent alles voor hem/haar te doen, maar waardoor je jezelf kunt verliezen.


Verwachtingen kunnen ervoor zorgen dat je dingen doet die ver van je af liggen. Dingen die, wanneer je diep naar binnen kijkt, je niet gelukkig maken.”6. Jezelf
Uiteindelijk drukken al die verwachtingen en meningen van anderen op je. Vaak neem je ze over zonder dat je er erg in hebt. Deze druk kan ervoor zorgen dat je keuzes maakt in je leven die niet bij jou passen. Het kan leiden tot stress en frustratie. 

Bovendien vul je andermans verwachtingen vaak in. Je doet dingen omdat je denkt dat anderen bepaalde verwachtingen van je hebben. Soms terecht, soms onterecht. Uiteindelijk creëer je je eigen verwachtingen, vaak beïnvloed door die van anderen.

Verwachtingen kunnen ervoor zorgen dat je dingen doet die ver van je af liggen. Dingen die, wanneer je diep naar binnen kijkt, je niet gelukkig maken.

Naar wiens verwachtingen leef jij? Zijn deze verwachtingen realistisch? En wat levert het je op?

Wil je leren omgaan met verwachtingen? Een coach kan je daarbij helpen en zorgt ervoor dat je je eigen keuzes durft te maken.

Tip: Op 25 augustus organiseeert Kilau organiseert en 1 daags retreat in Leiden, waabij je o.a. leert om te gaan met verwachtingen en stress. Ook leer je hoe je jouw leven kunt leiden en wat het je oplevert. Meld je vandaag nog aan! Er is een beperkt aantal plekken.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Stuur me een PM of plaats een bericht hieronder!

Geschreven door: Lineke Booster
Eindredactie: Paul Poley
Als eerste verschenen op: www.kilau.eu

Reageer op dit bericht

Reacties

19 jun 2017 | 08:31
Reageer

Thomas zegt

Hee Lineke wat een mooi stuk! Ik ben ook zo iemand die 90% van zijn leven invult door het leven naar verwachtingen van anderen. Niet per sé slecht zoals je zegt, want het helpt in de omgang en je komt ergens. Maar de stress die het oplevert is soms te veel, want de verwachtingen zijn niet haalbaar, of het is niet wat je eigenlijk zou willen doen. Groetjes thomas
19 jun 2017 | 14:08

Lineke zegt

Hi Thomas! Dankjewel voor het compliment en bedankt voor je reactie! Het is inderdaad de kunst om jezelf niet voor bij te lopen wanneer je altijd (of 90%) naar verwachtingen van anderen te leven. Het gaat om een juiste balans. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Een eerste stap is dat je je er van bewust bent dat je het soms doet. Als je doorhebt dat je het doet, kun je hier meer alert op zijn. En je stap voor stap richten op wat jij nu eigenlijk wilt. Wat voor een nieuwe, soms beangstigende uitdaging zorgt. Als je het eenmaal doet en de stap durft te nemen, zul je er geen spijt van krijgen! Bedankt voor je openheid en het delen van je ervaring! Groetjes, LIneke