Kilau | Blog

Hoe begin jij je dag?

Geschreven op 29 oktober 2018

De wekker gaat. Het is half 7. Wat gebeurt er vervolgens? Sta je rustig op of ben je meteen ‘aan’? Ga je zodra je uit bed bent gestapt direct mee in de stroom? De stroom van je dagelijkse activiteiten voordat je naar je werk gaat, je gedachtenstroom en vervolgens de stroom van werk? Als er dan in de ochtend net iets niet lekker loopt, voel je je naast gehaast misschien ook nog boos of verdrietig. Op de snelweg snijdt iemand je af en je denkt “het is weer zo’n dag”. Of je reageert door in gedachten of hardop de automobilist af te snauwen terwijl je adrenaline oploopt.

 

Een opeenstapeling van stressvolle momenten
Je collega op je werk die jou dan iets vraagt krijgt er vervolgens van langs of wordt genegeerd. Met als resultaat dat hij denkt of zegt dat je met het verkeerde been uit bed bent gestapt. En dat zorgt voor (meer) irritatie. En dan is de dag nog maar net begonnen. Een opeenstapeling van stressvolle momenten zorgt ervoor dat je dit vervolgens thuis weer meeneemt. En dan krijgen je partner of je kinderen er misschien van langs. En heb jij het gevoel dat het een waardeloze dag is geweest en voel je je geleefd.

Je hebt uiteindelijk niet eens gedaan wat je wilde doen, waar je echt behoefte aan had. Dat heb je misschien niet eens door, niet alleen vandaag, maar wellicht dat je al maanden of zelfs jaren niet door hebt waar je nu echt behoefte aan hebt.

 

Buitenwereld
Je begint je dag misschien met het kijken van het nieuws of je opent Facebook en ziet zo wat er speelt en wat je gemist hebt terwijl je lag te slapen. Je weet daardoor goed wat er zich afspeelt in de buitenwereld. Alleen, wat er zich bij jezelf afspeelt, daar heb je geen idee van. Is dat heel erg? Nee, het is geen ramp. Toch begin je anders je dag wanneer je direct je mobiel erbij pakt, dan wanneer je eerst even een moment voor jezelf neemt.

 

Meegaan in de (gedachten)stroom
Niet alleen social media of het nieuws kunnen ervoor zorgen dat je bezig bent met allerlei andere dingen behalve met jezelf, maar ook de alledaagse activiteiten binnen je gezin of de gedachtestroom die opkomt zodra je onder de douche staat. Hele to-do lijstjes heb je misschien al in je hoofd opgesteld.

Je gaat mee met de gedachtestroom zonder dat je er erg in hebt en je bent je niet bewust van waar je op dit moment echt behoefte aan hebt. Op je werk aangekomen ben je daar al helemaal niet mee bezig. Dan ligt er zo’n stapel op je te wachten en dat moet echt af.

Een check-up van de binnenwereld
Een innerlijke check-up. Niets meer dan kort voelen. Ik besef me overigens dat dit voelen voor sommigen een enorme uitdaging kan zijn. Wanneer je dit elke dag een paar minuten oefent, wordt dit vanzelf makkelijker. Echt. In het begin poppen er allerlei gedachten op. Hoe meer je oefent, hoe meer je op een afstand naar je gedachten kunt kijken.

Door een innerlijke check-up te doen kom je er steeds beter achter hoe je je echt voelt, waar je behoefte aan hebt. Interessant is ook om jezelf af te vragen waar die behoefte vandaan komt. Ook kun je deze check-up gebruiken om jezelf te vragen wat echt belangrijk voor je is en wat je vandaag wilt bereiken. Wat je daarvoor moet laten en wat je juist kunt doen.

Op die manier ben je meer gemotiveerd van binnenuit en ga je minder snel aan je eigen behoeftes voorbij. Een moment voor jezelf kan er bovendien ook voor zorgen dat je gedachtestroom even ophoudt.

 

Minder geleefd voelen
Doordat je meer zicht hebt op je innerlijke wereld, de binnenwereld kun je daar beter op anticiperen. Op die manier zorg je ervoor dat je jouw behoeftes niet negeert en dat je de dingen die je hebt kunnen doen die je wilde doen. Je voorkomt zo ook dat je je later op de dag minder snel gefrustreerd of geïrriteerd voelt. Je voelt je hierdoor bovendien minder geleefd.

Ben je je dag al begonnen door meteen in de buitenwereld te stappen of in de gedachtenstroom? Dan nog kun je het tij keren, alleen is het misschien wat lastiger.

 

Oefening: Check-up van de binnenwereld
Neem een moment voor jezelf, rust.  Adem in en focus op je uitademing. Sluit je ogen. Keer naar binnen. En vraag jezelf, je lichaam, hoe voel je je? Zijn er nog spanningen? Met elke uitademing probeer je de spanning in je lichaam los te laten, richting je voeten, richting de aarde. En vraag jezelf vervolgens, wat is er op dit moment belangrijk? En waar heb ik behoefte aan? Waar komt deze behoefte vandaan? Op welke manier(en) kan ik deze behoefte vervullen? Laat de vragen weer los. Richt je op je ademhaling. Open je ogen na een paar ademhalingen. En schrijf op wat er in je opkomt.

Door dit steeds vaker te doen, kom je er sneller achter wat er zich in jouw binnenwereld afspeelt. Als je vervolgens keuzes maakt die aansluiten bij je binnenwereld, dan zorgt dat voor meer rust, meer evenwicht, en minder frustratie.

Tegelijkertijd zorg je ervoor dat je minder snel door de stroom van informatie en gedachten wordt meegezogen. Je voelt je minder geleefd. Je kunt daarna alsnog Facebook openen en je richten op de alledaagse taken, maar je bent de dag bewuster begonnen en dat kan zomaar een positief effect hebben op de hele dag en je humeur.

 

Doe je mee en begin jij de komende 7 dagen met een moment voor jezelf en een blik op je binnenwereld?

 

1 daags retreat ‘Leef je Leven’ zondag 25 november 2018
Wil jij meer los komen van de (gedachte) stroom en wil je je minder geleefd voelen? Meld je dan vandaag nog aan voor het 1 daags retreat ‘Leef je even’ in Leiden in de Tuin van de Smid, georganiseerd door Lineke Booster, oprichtster en life coach van Kilau. Er is beperkt aantal plek. ACTIE: Boek voor 6 november en krijg 50% korting. Je betaalt dan slechts 125 euro in plaats van 250 euro.

Reageer op dit bericht