Blog

Het doorbreken van gewoontes

Geschreven op 25 april 2016

Zo’n tweeënhalf jaar geleden doorbrak ik een van mijn hardnekkige gewoonten: mijn suikerverslaving. Ik stopte met het eten van geraffineerde suikers en ging over op een totaal andere leefstijl. De cold turkey aanpak werkte bij mij. Deze abrupte ommekeer werkt niet voor iedereen.

Suiker zat er van jongs af aan al in me. Kaas vond ik niets. Hartige dingen, behalve naturel chips vond ik lekker. Met als gevolg dat bijna mijn gehele eetpatroon bestond uit het eten van suikers. Het was een gewoonte die voor mij. Leven van het ene suiker moment naar het andere.

Mijn deelname aan een retreat, gevolgd door een opleiding vital life coaching, zorgde ervoor dat ik meer bewust begon te kijken naar voeding in zijn geheel. Die bewustwording, het inzicht, was voor mij het begin van een ommekeer van mijn leefstijl.

Wat je eet, hoe je eet, maar ook wat je doet, of je nou kijkt naar je beweging, ontspanning of bepaalde die je hebt gedachten. We hebben allemaal gewoonten, ingesleten patronen, waar we nauwelijks over nadenken. Veel dingen die je doet doe je op de automatische piloot, onbewust. Dat is prima.

Soms willen we echter iets veranderen, omdat we bijvoorbeeld last krijgen van onze gezondheid. Dan moeten we onze oude gewoonten gaan doorbreken. En dat is voor velen, ook voor mij, niet altijd even makkelijk.

Ongeveer een maand geleden hield ik met Claudia Suhov van Energy Feast een workshop over het werken aan gezonde gewoontes. Yoga, meditatie en gezond eten stond hierin centraal.

Een van de dingen die hierbij ook naar voren kwam is het doen. En dat is eigenlijk met heel veel dingen zo. Zolang je iets niet doet en daardoor niet ervaart, verandert je gedrag. Je moet de gewoonte als het ware je lijf in laten slijten.

Ok, maar juist dat doen is voor veel mensen de uitdaging. Doen opzich zichzelf niet -
we zitten vaak in een do modus - maar het doen van die dingen die anders zijn dan we gewend zijn. Die niet in ons systeem zitten.

Zo’n 1,5 maand geleden, was ik bij een bijeenkomst ‘We hangen van gewoontes aan elkaar’ van Dr. Hinze Hogendoorn van de Universiteit van Utrecht. Tijdens deze bijeenkomst gaf hij aan dat je op 3 manieren je gewoonte kan veranderen:

1. Je gewoonte subtiel veranderen
Bijvoorbeeld door het eten van popcorn in de bioscoop met de andere hand dan die je gewend bent.

2. Je gewoonte vervormen

Stel je drinkt 10 kopjes koffie op een dag. Vraag jezelf af, wat is er zo belonend aan het drinken van deze koffie? Wat is de prikkel die je krijgt van het halen en drinken van koffie? Misschien is het wel de ontspanning. Kun je deze prikkel ook krijgen door het aanwenden van een andere, meer gezonde routine? Bijvoorbeeld, door even een wandeling te maken of een ademhalingsoefening te doen?

3. Je gewoonte vervangen door een compleet andere gewoonte

Een nieuwe gewoonte aanleren, schijnt makkelijker te zijn dan een oude gewoonte te willen veranderen. Focus op iets totaal nieuws in plaats van je te focussen op de oude dingen.


Welke manier het beste werkt, hangt volgens mij af per persoon en per situatie Ik ben zelf van de radicale veranderingen. Terwijl andere mensen misschien meer gebaat zijn bij een geleidelijke afbouw. Stap voor stap.

Je hoeft niet meteen alles rigoureus te veranderen. Dat kan bij veel mensen ook voor stress zorgen. En stress zorgt er weer voor dat je makkelijker in je oude patroon overgaat. Weet ook dat zo’n oude gewoonte al jaren lang onderdeel van jou is geweest. Het is ingesleten. Een verandering gebeurt dan ook niet van de een op andere dag. Het begint allemaal met bewustzijn, met inzicht. Van daaruit kun je bewuste keuzes maken.

Een van mijn vastgeroeste, ingesleten patronen, is langer achter de computer zitten dan me lief is. Nog even dit af en dat af. Met als resultaat dat ik uiteindelijk niet meer ben toegekomen aan dingen waar ik echt energie uithaal.

Daarom ga ik vanaf vandaag de uitdaging met mezelf aan. Ik focus op de dingen die me energie geven. En minder op hoe lang ik achter de computer zit. Voor mezelf wil ik, 21 dagen lang, elke dag 1 of meerdere dingen doen die mij energie geven. Wil je dit volgen? Dat kan op Life Booster.

Welke nieuwe gewoonte wil jij gaan starten?

Reageer op dit bericht