Blog

Leef je leven

Geschreven op 15 oktober 2018

 

Je rent van hot naar her. Rolt van de ene in de andere afspraak. Het is vooral vliegen en niet stilstaan. Want stilstaan, nee dat is zonde van de tijd. Dat is onproductief. Bovendien moet je van alles. Van jezelf. Of van anderen. En dan ben je 30 jaar. Opgebrand? Je hebt geen puf meer, steeds minder energie. Je voelt je geleefd. Leef je wel jouw leven?

 

Meegaan in de stroom

We gaan makkelijk mee in de stroom. Niet meegaan is bijna geen optie. De maatschappij legt een continue druk op presteren. Het beste uit je leven halen. Nu. En alles tegelijkertijd.

 

Ondertussen heeft meer dan een miljoen mensen van de Nederlanders burn-out gerelateerde klachten. En dat is waarschijnlijk nog het topje van de ijsberg. Je jaagt je geluk na, maar vergeet soms gewoon te leven, in het nu, in het moment.

 

Even stilstaan en dan...

En als je dan stilstaat, dan kom je er misschien achter dat je eigenlijk niet dat leven leidt wat je zou willen. Dat je vaak dingen doet die je eigenlijk diep van binnen helemaal niet leuk vindt. Je gaat naar een verjaardag, waar je geen zin of energie voor in of voor hebt. Maar ja, afzeggen is ook zo wat. Je hebt die ene baan. Het zorgt toch voor inkomen en je maakt je ouders er misschien ook wel blij mee.

 

Malen in je hoofd

Je snakt naar rust, maar even niets doen, nee, daar zijn die vakanties voor die je over een half jaar hebt staan. Ondertussen blijf je malen in je hoofd. Ook als je allang niet meer in de situatie zit die in de eerste situatie tot het malen leidde. Je gedachten overspoelen je en nemen soms het roer over.

 

Ben je echt vrij?

Je bent vrij, maar hoe vrij ben je echt? Zit je alsmaar in gedachten, dan kun je je afvragen of je niet gevangen zit in je gedachten. Veel dingen doe je op de automatische piloot. Je denkt er niet bewust over na. Echt bewuste keuzes maken kost energie en die heb je vaak niet of onvoldoende.

 

Jezelf aanpassen

Je doet vervolgens allerlei dingen op een bepaalde manier, omdat je dat gewend bent. Van jongs af aan. Door opvoeding, ouders, school, vrienden. Je wilt niet buiten de boot vallen, dus pas je je aan. Bang voor confrontatie. Of bang dat je niet aardig wordt gevonden als je doet wat je echt zou willen. Dus zeg je ‘ ja’ in plaats van ‘nee’.

 

Een masker op

Je hebt een masker gedragen, zodat anderen niet zien wie je werkelijk bent. Bang om er buiten te vallen. Bang voor afwijzing. Bang om te laten zien dat je kwetsbaar bent, soms moe bent. Soms lekker wilt luieren.

 

Als je je masker laat vallen, verlies je misschien de controle. Je gaat stug door, zodat anderen kunnen zien hoe sterk je bent. En de maatschappij houdt het ophouden van de maskers in stand.

 

Voldoen aan de norm

Kies je een leven dat past bij de norm of iets wat daar niet helemaal aan voldoet? Werk je structureel over, omdat de rest van je collega’s en vrienden dat ook doen? Ondertussen verstrijkt de tijd. Die krijg je niet meer terug. Je gaat maar door, zonder even stil te staan. En je soms af te vragen, wiens leven leef ik nu? En maakt me dat gelukkig?

 

Doordat je dat doorgaans echt stilstaat, tijd neemt om naar binnen te keren en jezelf dergelijke levensvragen te stellen, ga je door tot je lichaam ermee ophoudt. Je hoofd (en je gedachtes) hebben je al die tijd voor de gek gehouden.Leef je echt jouw leven?

Leef je dan wel echt jouw leven? Misschien hoef je geen miljonair te zijn en kun je gelukkig zijn met minder spullen? Misschien past een leven van 30 uur p/wk werken wel beter bij je? Misschien word je wel een stuk prettiger in de omgang als je af en toe wat tijd voor jezelf neemt en een keer een verjaardag overslaat, of een andere keer langskomt.

 

Verwachtingen en meningen van anderen

Je laat je - soms ongemerkt - snel door meningen, verwachtingen en druk van anderen van anderen beïnvloeden. Je bent geconditioneerd over hoe het leven zou ‘moeten’ worden ingevuld. Maar wie bepaalt dat? Je omgeving? De maatschappij? Je ouders? Of ben jij dat?

 

Stel je voor, er zijn geen meningen, geen mensen met verwachtingen van je, en je kunt alles doen, hoe zou je leven er dan uit zien? En hoeveel druk zou je dan voelen?

 

Voelen en jezelf leren kennen

Dit betekent niet dat je egoïstisch moet worden. Het gaat erom dat je jezelf leert kennen, weet wat je waarden zijn, wat bij je past en dat je niet meteen met de stroom mee hoeft te gaan, als dat niet goed voelt. Wanneer je op die manier keuzes maakt, voel je je minder geleefd, heb je weer regie over jouw leven en ben je gelukkiger. En dat zal ook je omgeving merken.

 

Voelen in plaats van altijd denken wat anderen ervan vinden. Voel bij jezelf, ga bij jezelf na wat je fijn vindt. Dat weet je meestal wel, maar doordat kritische stemmetje in je hoofd en andermans verwachtingen, ben je geneigd te kiezen voor iets waar je later spijt van krijgt. Je wilt anderen niet teleurstellen of bang bent voor afwijzing. Keuzes maken die hierop zijn gebaseerd gaan aan je vreten en op de duur put het je uit. Niet meer vergelijken, maar vooral eerst naar jezelf kijken. Soms ben je zo van jezelf verwijderd, dat je niet meer weet wat je echt wilt. Dan heeft het tijd nodig om dat weer te ontdekken. Geef het tijd. Wees mild voor jezelf. Je komt er wel.

 

Zoek de stilte op

Zit even stil. Zoek rust en ruimte op. Natuur bij voorkeur. Volg een paar minuten je ademhaling. Sluit je ogen. En vraag jezelf af of je op dit moment jouw leven leidt of dat van anderen. Wat komt er in je op?

 

En, leef je jouw leven?

 

Wil jij ook jouw leven leiden, maar vind je dat lastig en weet je niet waar je moet beginnen? Vind je het moeilijk om echt naar binnen te keren? Het 1 daags retreat Leef je Leven op 25 november 2018 geeft jou inzicht in jezelf, helpt je om bij jezelf te blijven en keuzes te maken die bij jou passen. Het is een zeer waardevol retreat waar je de rest van je leven de vruchten van plukt. Het retreat zorgt voor verbinding met jezelf en tegelijkertijd met anderen. Het leert je omgaan met verwachtingen van buitenaf, stress en uit te gaan van jouw kracht en eigen waarden.

ACTIE: Boek voor 6 november en krijg 50% korting. In plaats van €250,- betaal je dan €125,-.

 

Foto George Pagan III op Unsplash

 

 

Reageer op dit bericht