Kilau | Blog

Help, wat wil ik nou echt?

Geschreven op 02 november 2018

 

Laatst zat ik in een café waar deze vraag “Wat wil ik nou echt?” ter sprake kwam. Twee vriendinnen, ik schat eind twintig, waren hierover met elkaar aan het praten. Voor veel Young Professionals is het een vraag die hun misschien al tijdens hun studie, maar ook na een aantal jaren werkervaring bezighoudt. Soms zelfs zo erg, dat ze er gestrest van worden of zelfs depressief. En dit zijn geen uitzonderingen.


Existentiële vragen bij Young Professionals

Ook bij cliënten van mij en in mijn omgeving merk ik dat dergelijke existentiële vragen steeds vaker en op jongere leeftijd opkomen. Het zijn niet meer de veertigers of de vijftigers. Het zijn ook de Young Professionals die met deze vraag worstelen.

Deze vraag heeft mij zelf overigens ook jarenlang bezig gehouden. Met als gevolg: Veel jobhoppen, veel projecten tegelijkertijd op me nemen en een bijna burn-out. Om erachter te komen wat ik diep van binnen al wist. Dit gaat niet werken, dit past niet bij mij. Hier word ik niet gelukkig van. Na tien jaar heb ben ik dan ook voor mezelf begonnen en werk ik als zelfstandig coach. Iets wat veel beter bij mij past en waar ik elke keer weer energie uithaal.

 

Studie vs werken: Een mismatch

Nadat je bent afgestudeerd kun je alles wat je geleerd hebt tijdens je studie in praktijk te brengen en het werkveld in te gaan. Soms is er een perfecte match, maar in de meeste gevallen kom je er na een tijdje achter dat er bepaalde dingen zijn die je niet zo leuk vindt. De organisatie zelf, de collega’s, je leidinggevende, je functie, de werkdruk etc. Misschien mis je voldoening? Betekenis? Misschien wil je meer met je studie doen? Of blijken de vaardigheden die je geleerd hebt tijdens je studie eigenlijk helemaal niet datgene is wat je echt leuk vindt om te doen. Of misschien heb je totaal geen idee wat je nu wilt.

 

Blijven zitten in dezelfde (onaangename) situatie

Soms ben je jaren verder en zit je bij dezelfde organisatie en/of heb je dezelfde functie en heb je nog steeds het gevoel, is dit het nou? Of je hebt al meerdere keren van baan gewisseld, maar merk je dat je nog steeds onrustig bent en stiekem de vacaturebanken in de gaten houdt. Het kan ook zo zijn dat de vraag je geregeld bezighoudt, maar dat je geen of weinig actie onderneemt. Iets houdt jou tegen. Een angst, een beer op de weg. Het is alsof je bevriest. Ook al zit je in een situatie die niet prettig is, je durft geen stappen te ondernemen om weg te gaan uit de situatie. Heel menselijk. En het is niet per definitie slecht. Het zorgt er echter ook voor dat je soms jarenlang in een functie zit bij een werkgever waar je niet op je plek zit. En waardoor je dag in dag uit met tegenzin naar je werk gaat en zonder voldaan gevoel naar huis gaat.

 

De zoektocht is voor iedereen anders

Wat uiteindelijk het beste voor je is, is voor iedereen anders. Je hoeft niet meteen drastisch het roer om te gooien en a la ik vertrek en alles achter je te laten. Dat kan en het werkt voor sommige mensen heel goed. Voor anderen zijn er andere mogelijkheden om er allereerst achter te komen en in te zoomen op de vraag: Wat wil ik nou echt? Soms is dit een heel makkelijk te beantwoorden vraag en een snel proces. Bij anderen duurt de zoektocht iets langer.

 

Naar binnen keren

Belangrijk is dat als je deze vraag wilt beantwoorden, je in ieder geval naar binnen keert. Eerlijke antwoorden vinden in jezelf. Waar word ik echt gelukkig van? Wat geeft me energie? Wat heeft de wereld volgens jou nodig en wat kan ik daarin betekenen? Welke talenten heb ik en kan ik hiervoor inzetten? Wanneer je antwoorden hebt op deze vragen helpt het je om gerichter te zoeken. Let hierbij op welk stemmetje er in je hoofd spreekt. Is het iets wat jij wilt, of misschien iets wat je ouders willen of de maatschappij?

 

Iets wat je goed kunt is nog niet altijd jouw talent

Soms kan het helpen om anderen te vragen hoe ze jou zouden omschrijven. Het betekent niet altijd de de kwaliteiten die dan naar voren komen ook echt jouw kwaliteiten zijn. Je kunt soms iets zo vaak doen dat je er vanzelf goed in bent geworden waardoor het je steeds makkelijker afgaat. Dit is niet altijd je talent. En dit is ook zeker niet altijd waar je de meeste energie uithaalt en waar je echt gelukkig van wordt. Ik spreek uit ervaring. Misschien ben je wel een kei geworden in het beantwoorden van e-mails, omdat je dat dag in dag uit doet, maar is dat ook datgene waar je, als je tachtig bent met trots en blijdschap aan terugdenkt?

 

Op weg naar actie

Als je uiteindelijk meer duidelijkheid hebt over wat je talenten zijn, wat jou blij maakt en jou betekenis geeft, kun je richting te uitvoering gaan. Een stap die voor (enige) weerstand kan zorgen. Het betekent uit je comfortzone stappen, iets nieuws, iets onbekends. Dat kan leiden tot een “freeze”, waardoor je uiteindelijk niets doet. Maar het hoeft niet heel moeilijk en heel eng te zijn! Er zijn altijd stapjes te vinden die jou net iets makkelijker afgaan.

 

Beren op de weg en belemmerende overtuigingen

Zie je toch nog steeds teveel beren op de weg? Dan kan je bijvoorbeeld een coach inschakelen. Je gaat dan aan de slag met je beren en met je belemmerende overtuigingen. De overtuigingen die je vaak van jongs af aan hebt, hebben je voor een groot deel ‘geholpen’, maar zorgen er ook voor dat je op een moment in je leven vastloopt.

In mijn ervaring zijn er vaak er vaak maar een aantal sessies en sommige gevallen slechts een sessie nodig om de boel weer in beweging te zetten, om tot actie over te gaan. Zo sprak ik twintig minuten met een Young Professional en stelde ik haar 1 vraag. Dit bleek de aanzet tot een nieuwe baan en een opleiding die ze naast haar baan kon volgen en leidde tot veel positieve energie in haar leven.

 

Niet alleen je loopbaan

Het is overigens niet alleen het werk waarin je niet duidelijk voor ogen hebt wat je wilt en wat tot stress leidt. Het kan ook je privéleven zijn, de manier waarop je je leven indeelt of de manier waarop je werkt. Misschien wil je meer tijd spenderen aan je familie? Of meer van de wereld zien? Misschien wil je geen koophuis meer en wil je remote en werken. Of wil je juist een eigen huis met een grote tuin. Of een grote, dure bruiloft en een wat simpeler goedkoper huis. Iets waar de vriendinnen het in het café ook over hadden.

Wat het ook is, de antwoorden vind je bij jezelf. En soms heb je net even dat zetje nodig van een vriendin, een onbekende of een coach. Om er misschien achter te komen dat het toch niet helemaal bij je past op dit moment. Maar dan weet je dat ook. En dan heb je duidelijkheid, waardoor je niet in de onduidelijkheid blijft zitten die ervoor zorgt dat je onrustig blijft.  

En, weet jij wat je echt wilt? En zo niet, zorgt dat bij jou voor onrust en waar loop je tegenaan bij het beantwoorden van deze vraag?


Feedback

Speelt deze of een andere existentiële vraag ook in je leven? Dan ben ik op zoek naar jou! Ik ben bezig met het ontwikkelen van producten en diensten die Young Professionals hierbij helpen. Hiervoor vind ik het belangrijk om te weten wat er bij jou speelt en waar jouw behoeftes liggen. Vul vandaag nog de enquête in en wellicht dat je in de toekomst het product en/of dienst gratis mag testen. Het invullen van de enquête kost je zo’n 10 minuten.

 

Geschreven door Lineke Booster 
Foto: Kun Fotografi van Pexels 

Reageer op dit bericht