Blog

Zorg goed voor jezelf

Geschreven op 01 december 2015

Zorg je wel goed voor jezelf? Gewoon nog een dagje thuis blijven, als je je niet lekker voelt. Af en toe even wat tijd voor jezelf nemen. Zal ik dat anders even voor je doen? Het zijn dingen die je misschien makkelijker tegen een ander zegt dan tegen jezelf. Je gunt de ander meer rust dan jezelf.

Is het verantwoordelijkheidsgevoel? Het idee dat jij alles aankan? Voel je jezelf een aansteller als je een keer iets niet (meteen) doet? Ben je bang wat anderen van je vinden als je een moment voor jezelf pakt? Het kan allerlei oorzaken hebben waarom je sneller geneigd bent dingen voor anderen te doen en andere dingen die voor jou belangrijk zijn even te parkeren. Dat even parkeren kan soms jaren duren.

Natuurlijk is het heel mooi om iets voor anderen te doen. Zolang er maar een balans is. Als jij jarenlang alleen maar dingen voor anderen doet en je eigen behoeften negeert, knaagt dat aan je. Je merkt ondertussen misschien dat je leegloopt. Dat je weinig energie hebt. Je bent sneller geïrriteerd en zit minder lekker in je vel.

Zorgen dat je jezelf niet voorbij loopt. Een momentje voor jezelf pakken. Niet meteen overal op ingaan. Lief zijn voor jezelf. Het zijn zaken die ervoor zorgen dat je beter voor jezelf zorgt.

Goed voor jezelf zorgen lijkt misschien egoïstisch. Maar is dat ook wel zo? Als jij goed voor jezelf zorgt en lekker in je vel zit, heb je ook weer meer energie om voor anderen te zorgen. Hier hebben anderen op de lange termijn meer aan. Je partner. Je kinderen. Je collega’s.

Welke stappen kun je ondernemen om goed voor jezelf te zorgen?

1. Verander je mindset
Zolang je je schuldig blijft voelen over het feit dat je jezelf even wat rust gunt, zal het goed zorgen lastig blijven. Op het moment dat je inziet dat anderen er baat bij hebben wanneer je goed voor jezelf zorgt, is het makkelijker om af en toe iets voor jezelf te doen wat je al zolang wilde doen.

2. Bedenk wat je tegen een ander zou zeggen in jouw situatie
Wat zou je zeggen tegen een goede vriendin of vriend die in jouw situatie zit? Bedenk wat je zou antwoorden en pas het advies vervolgens toe op jezelf.

3. Begin met iets kleins
Stel je houdt van het lezen van een boek. Je komt er alleen nooit aan toe. Plan een moment in waarop je dit kunt doen. Dat hoeft niet meteen de hele dag te zijn. Kijk wat realistisch is voor je. Na verloop van de tijd wordt het makkelijker om iets voor jezelf te doen, omdat je de positieve effecten ervan merkt.

Ik ben benieuwd wat jij de komende week wilt gaan doen om voor jezelf te zorgen!

 

Reageer op dit bericht