Blog

Een moment van reflectie

Geschreven op 09 februari 2016

De laatste maanden ben ik druk bezig geweest met het opzetten van mijn eigen bedrijf. Druk. Dat wilde ik nou juist voorkomen. Natuurlijk hoort druk zijn erbij. Maar kan het ook anders? Of niet? Wanneer ik om me heen kijk zie ik dat de ondernemers over het algemeen erg druk. Misschien nog drukker dan in de tijden dat ze nog voor een baas werkten. Wanneer de activiteiten energie opleveren, is dat druk ook niet zo erg. Wanneer de activiteiten echter energie kosten, dan is het goed om af te vragen of je er nog wel mee door wilt gaan. Ik was vooral bezig met activiteiten die me energie kosten. Tijd voor een moment van reflectie focus


1. Focus

Focus is altijd een van mijn uitdagingen geweest. Ik vind veel dingen leuk om te doen. Ik kan alleen niet alles tegelijk doen. Meer focus betekent dat ik uiteindelijk productiever kan werken. Dit levert weer meer energie oplevert. Voor veel mensen is focus een uitdaging. Wat kan helpen is echt even stil te zitten en na te denken over de dingen die je aan het doen bent. Vraag jezelf eens af:  “Waarom doe ik dit?” Focus betekent niet dat je dingen nooit meer doet. Alleen niet nu, maar op een moment wanneer je daar meer energie voor hebt. Wanneer ik zelf niet gefocust bent merk ik dat dingen niet meer behapbaar zijn. Er zijn allerlei losse eindjes. Het geeft me een gevoel dat er nooit iets af is. Het geeft dan ook geen voldoening.

2. Contact houden met je hart

Ik help cliënten om in contact te blijven met een hart. Ik weet hoe belangrijk dit is. In een Westerse maatschappij is dit niet altijd makkelijk om te doen. We zitten veel meer in ons hoofd en luisteren veel minder naar ons lichaam en hart. Veel mensen verliezen echte connectie met hun hart. Er zijn mensen die dingen die van nature niet bij ze passen.Soms vanwege stress of angst. Een stemmetje in je hoofd dat zegt dat je het niet kan. Een stemmetje dat het afkeurt omdat jouw omgeving het zou afkeuren. Het blijft een uitdaging. Ook voor mij kan het een uitdaging zijn. Ik weet wel dat wanneer ik contact houd met mijn hart het makkelijker is om keuzes te maken en makkelijker is om te focussen.

 

3. Stress niet en relax

Je kunt je doelen op vele manieren bereiken. Ik geloof dat wanneer je ontspannen bent en je niet uit stress reageert, dit over algemeen tot betere resultaten, meer productiviteit, minder fouten en meer creativiteit leidt. Daar komt bij dat je niet dat gejaagde gevoel hebt. Bovendien ben je een stuk leuker om mee om te gaan, wat fijn is voor je partner, kinderen, familie, vrienden en collega’s. Je staat bovendien meer open voor veranderingen en voelt je meer ontspannen. Het betekent niet dat je achterover leunt en dat je geen acties onderneemt. Het gaat om het effect op en van de acties die je onderneemt. En dat je energie hebt om die acties te ondernemen. Je staat vaker stil om na te denken of wat je aan het doen bent nog steeds productief is. Het houdt je scherp.

Reflectie geeft je jezelf inzichten en het helpt je in je persoonlijke ontwikkeling. Wanneer dit moeilijk voor je is kan een coaching sessie al voldoende zijn je weer op weg te helpen. Het helpt je bovendien om niet terug te vallen in je oude patronen waar je zo makkelijk in vervalt en helpt je om acties te ondernemen die voor jou werken.

Wat zie je als je reflecteert op de eerste maand van het nieuwe jaar? Is er iets wat je opnieuw aandacht wilt geven?

Reageer op dit bericht