Blog

Een gezonde leefstijl kan leuk zijn!

Geschreven op 19 januari 2016

Veel mensen denken bij een gezonde leefstijl niet direct aan leuk. Eerder aan saai. En dat je dan niets lekkers meer kan eten. Voor veel mensen kan het voelen als een straf om gezond bezig te zijn. Wat als een gezonde leefstijl ook leuk zijn. Een aantal weken geleden zei een kassière in de supermarkt, nadat ze mijn boodschappenmandje zag, tegen me: "Ik word helemaal bang voor je, van al die gezonde dingen". Het zette me aan het denken en leidde uiteindelijk tot het schrijven van dit blog.

Iedereen wil gezond zijn. Zich fit voelen. Lekker in zijn vel zitten. Misschien niet iedereen, maar het merendeel. Toch is bewust kiezen voor een gezonde leefstijl (beweging, ontspanning, voeding) niet iets vanzelfsprekend. Je bent druk met allerlei zaken waardoor dit een minder belangrijke prioriteit lijkt te zijn. Of misschien ben je bang dat een gezonde leefstijl betekent dat je niets meer mag eten wat je lekker vindt, dat het een straf is voor je is en saai is om gezond bezig te zijn. Daarom heb ik een aantal punten opgesteld die laten zien dat een gezonde leefstijl wel degelijk leuk kan zijn.

1. Een gezonde leefstijl geeft je meer energie om leuke dingen te doen!
Wanneer je gezonder gaat leven, zal je merken dat het je ook meer energie op gaat leveren. Gezondere voeding, meer beweging en voldoende ontspanning dragen bij aan een gezonde leefstijl.

2. Heb je vaak last van hoofdpijn?
Het kan te maken hebben met je leefstijl. Een gezonde leefstijl zorgt voor minder hoofdpijn, waardoor je je ook lekkerder in je vel voelt zitten en dus ook meer zin en energie hebt om leuke dingen te doen.

3. Gezond oud worden

Het lijkt nu misschien nog iets wat voor latere zorg is. Als je nu al investeert in je gezondheid, dan zul je daar later van profiteren. Het betekent overigens niet dat je hier alles mee kunt voorkomen.  

4. Je bent minder vatbaar voor griepjes

Is je weerstand laag door stress, eet je ongezond en beweeg je weinig? De kans om een griepje op te lopen ligt op de loer. En voor veel mensen behoort ziek zijn niet tot de categorie leuk. Minder griep, is meer tijd voor leuke dingen!

5. Samen of in een groep bezig zijn met een gezonde leefstijl geeft energie en support

Je kunt elkaar blijven aanmoedigen en inspireren. Recepten uitwisselen. Koken en gezellig tafelen van een zelf bereidde maaltijd.

6. Maak thuis je eigen Happy Meal waar je lichaam en geest je dankbaar voor zullen zijn

Wees creatief met kleur zodat je gerecht er meteen een stuk vrolijker uitziet. Of maak zoals in Japan vrolijke figuurtjes van je eten (voor als je helemaal los wilt gaan ;)).

7. Sporten zorgt voor de aanmaak van het stofje endorfine, waardoor je je gelukkiger voelt
Je zal merken dat wanneer je regelmatig sport, je meer energie hebt en je ook lekkerder in je vel voelt zitten. Bouw het rustig op. En zoek naar een sport die bij je past.

8. Beweging in de buitenlucht en vitamine D

Door meer te bewegen in de buitenlucht wordt niet alleen endorfine aangemaakt. De zon zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D heeft invloed op hoe je je voelt. Voldoende vitamine D zorgt ervoor dat je je opgewekter en blijer voelt. Een goed excuus om een keer op vakantie te gaan in de winter. In Nederland is de zonkracht in de herfst en de winter namelijk niet sterk genoeg voor de aanmaak van vitamine D. Een vakantie hoort in ieder geval bij mij tot de categorie leuk :). 

9. Ontspanning zorgt voor minder stress 

Altijd maar doorgaan zonder voldoende rust momenten te nemen kan leiden tot een burnout en hart- en vaatziekten. Als je je minder gespannen bent en meer relaxt, ben je vaak voor jezelf en voor anderen een stuk leuker.

10. Er is nog genoeg lekkers te eten als je voor een gezonde leefstijl kiest

In het begin zijn er misschien smaken waar je aan moet wennen. Later merk je dat je smaak ook zal veranderen, waardoor je minder behoefte hebt aan chips en suiker. Op internet vind je talloze recepten en ideeën die gezond en lekker zijn.

Meer hulp nodig om een gezonde leefstijl te creëren en weten hoe je het voor jezelf leuk kan houden? Sluit je aan bij een community die zich bezig houdt met een gezonde leefstijl, vraag een coach om hulp, ga samen aan de slag en volg workshops.

Kilau organiseert diverse activiteiten die een gezonde leefstijl motiveren en stimuleren. Zowel in groepsverband (retreats, workshops en wandelingen) als individueel (wandelcoaching en coaching).

Vanaf 27 januari start de Masterclass Refresh Me. Deze Masterclass is ontwikkeld door iForesee, Claudia Suhov en Lineke Booster. Vier woensdagavonden word je geïnspireerd om gezonde gewoontes te creëren die ook nog eens leuk zijn! Meer informatie is te vinden op Facebook.

Wat kan jij doen om je gezonde leefstijl leuk te blijven houden? 

 

 

Reageer op dit bericht