Blog

The positive effects of walking

"Walking is man's best medicine" - Hippocrates

Geschreven op 12 januari 2016

Nooit gedacht dat ik ooit zelf wandelingen zou organiseren. Mijn moeder wandelt sinds jaren elke maandag met een groepje buren. Ik heb nooit meegelopen. Vroeger vond ik wandelen een beetje suf. Wandelen in het bos of in de bergen zag ik niet per definitie als een leuke bezigheid.

Toen ik aan het werk ging zo'n tien jaar geleden, veranderde mijn beweegpatroon drastisch. Helemaal toen ik na een jaar een auto van de zaak kreeg. Een 40-urige werkweek achter het bureau bevorderde mijn beweging niet. Ik merkte wel dat ik in de pauze behoefte begon te krijgen aan meer beweging. Vaak stelde ik dan ook voor aan collega's om te gaan wandelen. Dat zette zich eigenlijk ook door bij latere banen. Ik vroeg mensen mee en als niemand mee wilde, maakte ik zelf een rondje. Achteraf gezien zat het er stiekem wel in. 

Tijdens de wandelingen in het Haagse Bos ontmoeten mensen van allerlei nationaliteiten elkaar. Mensen uit Frankrijk, Italië, Argentinië, Amerika, Australië, Indonesië, Nederland, Marokko, Israel, Griekenland en laatst uit Alaska, wandelen een uur samen. Een uur daarvoor kende je die persoon nog niet. Wist je niet dat hij/zij in hetzelfde bedrijf werkte. De meeste mensen werken en wonen in Nederland. Andere mensen zijn hier voor een korte stop. Als je van reizen houdt en het leuk vindt om mensen met andere nationaliteiten te ontmoeten (zoals ik), dan kan deze activiteit je veel energie geven.

De wandelingen geven mensen naast energie ook inspiratie. Mensen wisselen gedachten en ervaringen uit en krijgen nieuwe inzichten. Het lopen in een groep is bovendien voor veel mensen een motivatie om te gaan wandelen. Alleen gaan lopen voelt voor veel mensen een beetje vreemd. Je doet het niet zo snel. Het wandelen in de natuur heeft daarnaast ook een rustgevende werking. En als je geluk hebt, zie je eekhoorntjes.

Naast het sociale aspect heeft wandelen in de buitenlucht nog veel meer positieve effecten op lichaam en geest:

- Goed voor hart en bloedvaten
- Stress reductie
- Goed voor je humeur
- Verlaagt risico op diabetes en obesitas
- Werkt bij depressie en angsten
- Werkt tegen vermoeidheid
- Aanmaak van vitamine D
- Draagt bij aan de kwaliteit van het leven

In een youtube filmpje van de Amerikaanse arts Mike Evans zijn de effecten van wandelen ook mooi samengevat:


Tegenwoordig heb ik bewust geen auto. Op die manier forceer ik mezelf om meer te bewegen. Je hoeft natuurlijk niet meteen de auto te verkopen, maar je kunt wel bedenken wat jij elke dag kunt doen om aan je 30 minuten dagelijkse beweging te komen. Alleen of in een groep. Je kunt 30 minuten achter elkaar bewegen. Of je deelt het op in 3 keer 10 minuten.

Wat kan jij doen om meer te bewegen?

Wil je ook een keer mee wandelen of ben je geïnteresseerd in wandelcoaching? Kijk dan op www.kilau.eu. De wandelingen kun je vinden onder het rooster. Informatie over wandelcoaching is terug te vinden onder 'Coaching'.

Reageer op dit bericht