Blog

Fit20: Het resultaat

Geschreven op 22 december 2016

Drie maanden lang heb ik 20 minuten aan de apparaten gezeten. Als je me dit een jaar geleden had gezegd, had ik nooit geloofd dat ik het zou doen, laat staan volhouden! Een van mijn redenen om aan Fit20 mee te doen was: Meer kracht. Is dit gelukt? En heeft het me nog iets anders opgeleverd?

Het antwoord is ja en ja! Mijn voornaamste doel was dus meer kracht en het opbouwen van spiermassa. Ik ben van nature vrij flexibel. Ik vind het belangrijk dat er een gezonde balans is in mijn lichaam. Te flexibel, kan zorgen voor minder kracht. En ja, ik miste aardig wat kracht. Met als gevolg, rugklachten. Stoelen tillen en boodschappen dragen, konden bij mij al snel leiden tot vage rugklachten.

Mijn voornaamste resultaten van Fit20 op een rijtje:

1. Meer kracht
Al snel merkte ik dat het me minder moeite kostte om zwaardere dingen op te tillen. Boodschappen, stofzuigen, dozen tillen, ik kreeg er bijna plezier in :).

2. Minder last van fysieke klachten
Doordat ik meer kracht had, had ik ook minder last van vage rugpijntjes, nadat ik iets zwaar had getild.

2. Sterkere benen en buikspieren
Na drie maanden waren de gewichten van mijn benen zowaar met meer dan 10 kilo gestegen. Nice, voor slechts 20 minuten per week! Ook het gewicht voor mijn buikspieren was gestegen. Wel aanzienlijk minder hard, maar toch.

3. Verbeterd humeur
Mijn humeur was verbeterd. Het was fijn om meer kracht te hebben. Zo hield ik meer energie over en dat zag ik terug in mijn humeur. Ook vond ik het leuk om te zien hoe ik elke week wel een stapje vooruit maakte. Niet met alles. Maar er was altijd wel iets. Dat gaf een kick.

4. Verbeterde conditie
Doordat ik op de fiets naar Fit20 ging, verbeterde ook mijn conditie. Een mooie bijkomstigheid. Bovendien werden mijn beenspieren steeds sterker, waardoor ik hier ook meer profijt van had op de fiets. Opeens was de zwaarste versnelling op mijn fiets licht.

5. Bevestiging en inzicht op mijn aandachtspunten
Dat mijn buik een aandachtsgebied was wist ik al. Dat werd tijdens de sessie bevestigd. Desondanks maakte ik hierin ook mijn stapjes. Kortom, wil ik hiermee verder aan de slag, dan zal ik hier wat vaker aandacht aan moeten besteden. Ik zal er iets meer moeite voor moeten doen, maar het loont!

6. Betere houding
Een verkeerde houding zorgt voor fysieke klachten. Toen ik nog 40 uur per week achter de computer zat, had ik hier ook al last van. Yoga heeft me hier veel bij geholpen. Ook Fit20 hielp hierbij. Door een gebrek aan kracht compenseer ik snel, bijvoorbeeld met mijn nek. Gaandeweg werd dit beter en onbewust verbeterde mijn houding.


7. Meer energie
Meer kracht, minder klachten en een betere houding zorgden ook voor meer energie. Het is een soort van domino effect. Het ene werkt door op het ander. Het is hierbij ook belangrijk geweest dat ik voldoende herstelmomenten had. Dan heb je echt profijt van de sport en heb je uiteindelijk ook meer energie.


Raad ik Fit20 aan?
Zeker! Afgezien van de resultaten die het me heeft gebracht, speelt tijd, persoonlijke aandacht, en motivatie ook een rol. Ondanks dat het elke keer weer zwaar is, hou je het makkelijker vol, omdat het maar 20 minuten is. Plus, je hebt meer tijd over voor andere dingen.

Daarnaast is het fijn dat je door de persoonlijke aandacht die je krijgt, je je meer gezien en gehoord voelt.

Als ik alleen naar een sportschool zou gaan zou ik bovendien een paar minuten wat aan de apparaten lopen stuntelen, om daarna toch maar weer heel snel weg te gaan. Ook vond ik het fijn dat je maximaal met 1 ander persoon wordt begeleid. Er is bovendien geen ‘gezien worden sfeertje’. Je focust op jezelf.

De personal trainer zorgt er daarnaast voor dat je meer uit jezelf haalt. Dat je nog iets verder doorgaat. Zodat je jezelf net iets verder uitdaagt.Iets wat je zelf minder snel zou doen. Hierdoor zie je elke week een vooruitgang.

Juist voor mensen die niet zo van sporten houden, is dit een mooie manier om in shape te blijven, je fitter te voelen en meer kracht te ontwikkelen. En klachten zoals rugpijn te verminderen.

Nieuwsgierig naar een Fit20 locatie bij jou in de buurt? Kijk dan even op hun website! Als je gaat, ben ik benieuwd naar je ervaring! Ook als je niet zo’n sporter bent kun je dit doen!

Wil je liever niet met apparaten aan de slag, maar wil je je wel energieker voelen? Dan is het 8 weekse programma ‘Energie Booster’ iets voor jou. Een programma dat zich naast beweging, richt op voeding en ontspanning.

 

Reageer op dit bericht