Blog

Fit en vitaal in 20 minuten!

Geschreven op 26 augustus 2016

Fit en vitaal in 20 minuten!

Al een tijdje liep ik met de gedachte om weer te gaan sporten. Om weer wat meer actie in mijn leven te introduceren. Ik voel me een stuk energieker en mentaal sterker dan twee jaar geleden. Mijn keelkloppingen zijn verdwenen en ik weet inmiddels veel beter te ontspannen en rust te nemen. Alleen soms zorgt te veel rust en ontspanning voor onrust. Voor sloomheid. En in mijn geval voor slaperigheid. Tijd om weer in actie te komen!

Vroeger bewoog ik veel. Speelde ik dagelijks buiten. Rende ik rond. Nu is Netflix ook wel erg verleidelijk. Of blijf ik soms net iets te lang achter de computer zitten. Het gebrek aan voldoende beweging zorgt bij mij voor meer slaperigheid. Ik voelde me net iets te vaak futloos in de middag. Dus besloot ik om een maand geleden weer te gaan sporten.

Tijdens mijn opleiding Vitaliteit Coaching spraken we over verschillende sporten. Een van de sporten die de revue passeerde was het concept Fit20. Op dat moment dacht ik dat dat niets voor mij was. Toch had het mijn nieuwsgierigheid gewekt. Ik wilde graag iets doen om meer kracht te krijgen en wilde het ook vol blijven houden. Ik heb een paar keer Crossfit gedaan. Als je nauwelijks spiermassa hebt is dat in ieder geval voor mij niet de ideale sport om mee te beginnen.

Ook sprak het concept van 20 minuten me wel aan :). Stapje voor stapje iets opbouwen, in plaats van meteen volop er tegenaan gaan, om daarna nog 5 dagen spierpijn te hebben. Dat was bij mij bij Crossfit het geval. Zelfs het wassen van mijn haren was toen al pijnlijk. Ik denk dat ik het twee weken heb volgehouden.

Bij Fit20 heb je een persoonlijke trainer. Je traint alleen met de trainer of met nog een ander persoon. Je zit niet zoals bij de sportschool met allemaal andere mensen om je heen. Nog een voordeel van de sport, als je er niet van houdt bekeken te worden. Althans, dat gevoel had ik vaak als ik in de sportschool was. Plus, ik vond het na een paar keer aan die machines te hebben wel goed zo. Ik kon mezelf niet echt pushen om mijn grenzen op te zoeken. Bij Fit20 staat de personal trainer naast je. De trainer let op je houding en zorgt ervoor dat je meer uit je training houdt.

Jeroen is eigenaar en personal trainer bij Fit20 in Voorburg, is op zijn 18e in aanraking gekomen met de sport. Hij zat toen in een revalidatie proces en is sindsdien bezig met de sport. Mensen van verschillende leeftijden komen bij Fit20. Vooral ook mensen die weinig tijd hebben. Het is een high intensity trainig. Het is dus niet zo dat je niets voelt tijdens de training.

Inmiddels ben ik een maand verder. De oefeningen op de apparaten lijken simpel. Toch blijven de oefeningen elke keer uitdagend. Dat komt omdat het gewicht van de apparaten elke keer omhoog gaat als blijkt dat het te makkelijk voor je is. Op die manier blijf je je lichaam (spieren) uitdagen.

Twee minuten een bepaalde oefeningen doen lijkt op het eerste gezicht niet zo lang. Totdat je de oefeningen moet vasthouden. Mijn benen, armen en buikspieren begonnen te trillen. Ik zat tegen een verzuring aan. Het was niet bepaald prettig te noemen. Ook toen weer merkte ik hoe weinig kracht ik had.

Na de eerste training had ik dan ook wel spierpijn. Gelukkig was de spierpijn weer vrij snel verdwenen. Na de tweede keer had ik nauwelijks last van spierpijn. Terwijl ik sommige oefeningen met hetzelfde gewicht wel langer kon volhouden.

Jeroen had het tijdens een van de lessen over spiergeheugen. Spiergeheugen zorgt er  voor dat je lichaam niet weer helemaal terug valt naar het oude niveau van toen er nog niet getraind werd. Het leek erop dat ik al in korte tijd aanspraak had gedaan op mijn spiergeheugen.

Na 4 trainingen, over 4 weken verspreid, zijn er een aantal machines waar het gewicht omhoog is gegaan. Sommige gewichten zijn 2,5 kilo zwaarder en sommige 5 kilo zwaarder dan 4 weken geleden. Plus, ik kan de oefeningen langer volhouden. Bovendien heb ik nauwelijks last van spierpijn. Grappig hoe dat werkt.

Redenen voor mij om Fit20 te gaan doen is om meer energie over te houden, fitter te zijn en sterker te worden. Ik merk dat ik me de laatste maand al energieker voel. Ik fiets en loop ook meer en ik heb geen behoefte meer aan een middagdutje :). Of het allemaal door Fit20 komt weet ik niet. Het zal met elkaar te maken hebben. Ik ben in ieder geval benieuwd hoe het de rest van de maanden gaat en kijk er niet meer tegenop om te gaan!


Welke sport helpt jou om je fit en vitaal te voelen?

Reageer op dit bericht